Geschiedenis

Clubhistorie

AKV ’t Capproen is opgericht 4 september 1961 door Gerda van der Plas, Annie Groeneveld, Andries Eeltink, Ria van der Stadt en Leen Lesuis.

In het begin werd gespeeld onder de naam Delta op het grasveldje op de hoek van de Moriaanseweg en de Cornelis van Kleijburgstraat. Er liep daar een singel langs het veld, dus was er een lange stok met schepnet om de ballen uit de singel te halen. Er was in deze tijd maar één team en 25 leden.

Toen er nieuwbouwwoningen werden gebouwd, verhuisde de vereniging naar een terrein aan het huidige Pieter Postplein. Voor het spelen werd het gras gemaaid met een handgrasmaaier. In die tijd werd de club ingedeeld in de KNKV, afdeling Rotterdam.

Een jaar later verhuisden de korfballers naar het terrein aan de Ossenhoek aan de Koninginnelaan. Op 5 december 1977 ging daar de eerste paal in de grond voor het nieuwe clubgebouw dat op 25 augustus 1978 feestelijk werd geopend.

Daar deelden we in eerste instantie het terrein met de hockey, die later naar de Boerseweg verhuisde. In die jaren werd de naam van de vereniging veranderd naar Algemene Korfbal Vereniging ’t Capproen.

Een kaproen is een middeleeuws hoofddeksel dat bescherming, anonimiteit en warmte bood aan de drager ervan.

In het jaar 1475 werd er door Karel de Stoute (de welbekende hertog van Bourgondië) een stuk land uitgegeven aan Cornelis Gillis dat door hem bedijkt werd om te gebruiken. Dit stuk land hoorde bij het stuk land dat bekend staat als het Weergors, het tegenwoordige Quackstrand. 

Het Kaproen, het stuk land, is later weer verloren gegaan aan de natuur. Het werd toen een zandplaat (het Capproen) waarnaar onze sportvereniging vernoemd is. Ook deze zandplaat is later verloren gegaan aan de natuur sinds de Haringvlietsluizen zijn aangelegd.

Men neemt aan dat het bedijkte stuk land in de roerige Middeleeuwen bescherming (tegen o.a. de zee) bood aan Cornelis Gillis. Vandaar de naamkeuze “ Kaproen” voor dat stuk land.

Met de nieuwe naamgeving (AKV ’t Capproen) wilde men de historie van Hellevoetsluis benadrukken.

Op 13 oktober 1999 bereikten we een nieuwe mijlpaal: de opening van het nieuwe clubgebouw, het huidige gebouw. In 2021 hebben de kantine en het terras een flinke moderne update gekregen. Verduurzaming van het pand is ook opgestart. Zo komen er in het najaar van 2021 zonnepanelen.

We heten u graag welkom op onze mooie club!