Alex Krol wil met ‘t Capproen gaan meetellen

Hellevoetsluis- ‘t Capproen heeft het na de mooie 5-13 overwinning tegen Eureka in het thuisduel tegen Focus laten afweten. De formatie van coach Alex Krol verloor het duel op het sportpark Martin Luther Kinglaan met 6-8 (5-5) tegen de club uit het Brabantse Etten-Leur.

Door Dan Rolandus Groot hellevoet

”We hebben een matige wedstrijd gespeeld, zeker als je na ruim vijf minuten spelen al met 4-0 voor staat”, sprak de nieuwe coach Alex Krol zijn ongeloof uit. ”We gingen meteen de strijd aan en speelden goed, maar door irritatie tegen de scheidsrechter vanwege diens verkeerde keuzes hebben we onszelf uit de wedstrijd gespeeld. Ondanks een time-out kreeg ik het er niet uit bij mijn spelers.” ‘t Capproen zag de 4-0 voorsprong nog voor de thee als sneeuw voor de zon verdwijnen. ”We verzuimden ook de kansen te benutten, lieten Focus van 5-3 terugkomen tot 5-5 en in de tweede kwamen wij nog gelijk tot 6-6. We kwamen er vervolgens niet meer overheen mede omdat we de afspraken van het breedhouden van het veld niet nakwamen. We speelden te compact waardoor we in de reactie moesten ballen.”

Top-3
Alex Krol baalde van de nederlaag, maar dat neemt niet weg dat hij toch redelijk hoge verwachtingen heeft van de hoofdmacht van ‘t Capproen. ”De doelstelling is om zo hoog mogelijk mee te draaien in de top van de vierde klasse, maar in dat geval hebben we zaterdag geen goede zaken gedaan”, spreekt Krol zijn ambities uit.
Alex Krol is de opvolger van Roy Vermaat, die drie jaar de scepter zwaaide over de selectie van de Hellevoetse korfbalformatie. De huidige coach van ‘t Capproen kwam in Schiedam vanaf de jeugd uit voor SSC Harga, het huidige Nexus. ”We speelden met Harga in de toenmalige eerste klasse van de afdeling Rotterdam in de tijd van het drie vakkenveld.” Na zijn verhuizing van Schiedam naar Hellevoetsluis in 2002 behoorde Alex Krol tot de selectie van ‘t Capproen. ”Ik herinner me nog dat ik samenspeelde met onder andere Jeroen Letterie, Nathan Doodkorte, Esther Bruinaars, Brenda Groenendijk, Marcel van der Zon, Sander Visser (de huidige voorzitter, DR) en Kai Zuidam. We speelden in die periode in de derde en vierde klasse. Evenals bij Harga trainde ik bij ‘t Capproen de hogere jeugdteams.”

Forenzenclub
De 49-jarige Alex Krol hoopt dat de leden zich in de leeftijd van 18-19 jaar gaan binden met ‘t Capproen. ”Dat zal niet meevallen, want we zijn een forenzenclub. Met de aanwas van de jeugd zit het wel goed. Iedereen is tevreden over de activiteiten die voor de jeugd worden georganiseerd. Maar het gaat om de studerende jeugd in de leeftijd van 18 jaar, die verkassen naar de stad om te gaan studeren. Dat maakt het lastig om die leeftijdsgroep voor de club te behouden.” De verpleegkundig specialist in de kinder- en jeugdpsychiatrie Yulius in Barendrecht is blij met het feit dat elke groep vanaf de jeugd tot en met de selectieteams werkt met ervaren trainer/coaches. ”We trainen twee keer in de week, maar spelen met al onze teams vanaf de jeugd in de laagste klasse. We willen met de club verder omhoog kijken. In het vorige seizoen is het gelukt om bij elk team een ervaren coach te zetten. Toen Roy Vermaat voor de zomer aangaf te stoppen als coach hebben we de koppen bij elkaar gestoken en ben ik aangewezen als hoofdtrainer. Nathan Doodkorte, Peter Hartensveld, Wim van der Perk en Wendy Letterie-Wolterman zijn de andere coaches. Zij kennen het klappen van de zweep. Nathan verzorgt op maandagavond de conditie- en schottraining en ik op donderdagavond de technische- en tactische training. Er is een goede afstemming zonder daarbij de ploeg te belasten. Ik maak me alleen zorgen over het verloop bij de 18-jarigen. Bij de A zijn er twee speelsters, die studeren in Enschede en Amsterdam, maar op zaterdag korfballen bij ‘t Capproen. Toch mooi. We trainen samen met de selectie van één en twee en de A-jeugd. Het tweede team speelt in de breedteklasse, maar dat team willen we eigenlijk laten instromen in de wedstrijdklasse. Dan is het wel zaak dat de club wel gediplomeerde scheidsrechters levert.”

Coopertest
‘t Capproen heeft zich goed voorbereid op het seizoen. ”Ik ben van mening dat korfbal een intervalsport is”, sluit Alex Krol af. ”De spelers tot en met de A-jeugd hebben huiswerk meegekregen om optimaal fit aan het seizoen te beginnen, zoals een coopertest. Bij elke test kijken of zij zich hebben verbeterd. We hebben daarvan een aantal goede reacties gehad. De duurtraining is om snel te herstellen van de interval. Iedereen moet fris zijn. We hebben in de voorbereiding goede wedstrijden gespeeld. Iedereen is gretig op de training. Ik heb het idee dat iedereen er voor wil gaan.” ‘t Capproen speelt aanstaande zaterdag om 15.00 uur in Mijnsheerenland tegen Oranje Zwart/De Hoekse.